3 bit

3 bit to ciasto, które robi się błyskawicznie i smakuje obłędnie. Smaku nadaje połączenie kremu z masą krówkową.

Co potrzeba:

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 3/8 szkl. mąki krupczatki
  • 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 3/8 szkl. cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Krem:

  • krem karpatkowy dr Oetker klasyczny
  • 1/2 l mleka
  • 200 g margaryny

Bita śmietana:

  • 750 ml śmietany 36%
  • 4 śmietan-fixy
  • 3 łyżeczki cukru pudru

Dodatkowo:

  • około 50 szt. herbatników
  • masa krówkowa (wcześniej rozgrzać)
  • gorzka czekolada

Jak wykonać:

Biszkopt:
Białka ubić ze szczyptą soli. Dodać stopniowo cukier, cały czas ubijając. Do białek dodać żółtka, ubijać. W drugiej misce wymieszać mąki i proszek do pieczenia. Suche składniki dodać do mokrych, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć na blachę. Piec w temp. 180 stopni przez około 15 minut. Ostudzić.

Krem:
Przygotować wedle przepisu na opakowaniu.

Śmietana:
Śmietanę ubić. Kolejno dodać cukier oraz śmietan-fixy, ubić.

Przełożenie ciasta:
Biszkopt + masa krówkowa + herbatniki + krem + herbatniki + bita śmietana + gorzka czekolada

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera