Malinowa chmurka

Malinowa chmurka to ciasto, które jest pracochłonne, ale warte do zrobienia. Dzięki połączeniu kruchego spodu, malin oraz kremu jest wyśmienite. Wisienką na torcie jest beza z migdałami. To ciasto można robić ze świeżych jak i mrożonych malin, także każda pora jest dobra aby je zrobić.

Co potrzeba:

Ciasto:

  • 100 g zimnego masła
  • 3 żółtka
  • 1/2 opakowania cukru wanilinowego
  • 150 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 g cukru pudru

Malinowa warstwa:

  • 600 g malin ( u mnie mrożone)
  • 3 galaretki malinowe
  • 3 i 1/2 szklanki wrzącej wody

Krem śmietankowy:

  • 500 ml śmietanki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • opcjonalnie: 2 śmietan-fixy

Beza:

  • 3 białka
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 30 g płatków migdałów

Jak wykonać:

Ciasto:

Z podanych składników zagnieść ciasto. Owinąć w folię i włożyć do lodówki na 60 minut. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Po tym czasie wyłożyć ciasto na blaszkę, wyrównać, nakłuć widelcem. Piec w temp. 180 stopni (termoobieg) przez około 15 minut, aż ciasto się zarumieni. Wyjąć i odstawić do ostudzenia.

Warstwa malinowa:

Galaretki rozpuścić w wodzie. Przestudzić i wymieszać z malinami (mrożone maliny dadzą szybszy efekt tężenia). Schłodzić i lodówce, gdy warstwa będzie tężejąca wylać ją na ciasto i wstawić do lodówki.

Krem:

Śmietankę ubić na sztywno. Kolejno dodać serek. cukier oraz śmietan-fixy, zmiksować. Gotowy krem przełozyć na warstwę malinową, wyrównać. Ponownie wstawić do lodówki.

Beza:

Białka ubić ze szczyptą soli. Dodać cukier partiami, miksować. Na koniec dodać mąkę i znowu zmiksować. Blachę obrócić do góry dnem, wysmarować i wyłożyć papierem. Pianę wyłożyć na blachę i posypać migdałami. Piec w temp. 140 stopni z termoobiegiem przez 60 minut. Po upieczeniu przełożyć na krem. Ciasto trzymać w lodówce.

Bezę można zrobić dzień wcześniej, podobnie jak spód ciasta.

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera