Chałka z kruszonką
Co potrzeba:
Kruszonka:
- 30 g mąki pszennej
- 20 g cukru
- 25 g masła
Ciasto:
- 2 jajka (w tym jedno roztrzepane do posmarowania chałki_
- 2 żółtka
- 100 g masła
- 50 cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 40 g świeżych drożdży
- 150 ml mleka
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
Jak wykonać:
Składniki na kruszonkę wsypać do miseczki i wyrobić na kruszonkę. Odstawić do lodówki. Do misy miksera wbić 1 jajko, 2 żółtka, miękkie masło, cukier, cukier waniliowy, drożdże, ciepłe mleko, mąkę i sól – wyrobić na jednolite ciasto. Posypać lekko mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
W międzyczasie blachę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Z pierwszej uformować trzy wałeczki po +- 20cm, a kolejno zapleść z nich warkocz. To samo zrobić z drugą częścią. Ostawić na 15 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni góra/dół. Chałki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kurszonką. Wstawić do piekarnika i piec około
25 minut.