Piernik staropolski

Piernik staropolski to ciasto, które wymaga czasu, ale warte jest tego. Świetny wypiek na święta Bożego Narodzenia. Przepis na ten piernik jest klasyczny, zbity a zarazem miękki. Przełożony powidłami z czekoladą, marcepanem z dżemem, a na końcu polany czekoladą. Ciasto wymaga czasu – powinno leżakować 3-4 tygodnie, a upieczone 5-7 dni. Po tym czasie ciasto przekładamy masami i odstawiamy na dzień/dwa aby smaki się połączyły.

Co potrzeba:

Ciasto:

  • ½ litra miodu
  • 280 g cukru
  • 250 g masła
  • 1150 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 125 ml mleka
  • szczypta soli
  • 80 g przyprawy do piernika
  • bakalie (u mnie dwie garści orzechów, garść żurawiny, garść rodzynek)

Dodatkowo:

  • ok. 600 g powideł śliwkowych
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 400 g masy marcepanowej
  • ok. 400 g dżemu (u mnie dżem z czarnej porzeczki)
  • polewa czekoladowa

Jak wykonać:

Miód, cukier i masło podgrzać, aż wszystkie składniki się połączą. Odstawić do ostudzenia. Sodę wymieszać z zimnym mlekiem. Gdy masa miodowa ostygnie dodać mąkę, przyprawę do piernika, sól, jajka i rozpuszczoną sodę z mlekiem. Ciasto wyrobić na jednolitą masę. Pod koniec dodać bakalie i ponownie wyrobić. Ciasto przełożyć do naczynia emaliowanego, kamionkowego czy szklanego. Przykryć folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce na 3-4 tygodni.

Po „leżakowaniu” ciasto upiec. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni góra/dół. Masę podzielić na 3 części i upiec 3 jednakowe pierniki. U mnie blacha 35×24 cm. Jeden placek piec około 25 minut. Po upieczeniu ostudzić. Zimne ciasto owinąć ściereczką i odstawić na kolejne 5-7 dni, aby zmiękło.

Po 5-7 dniach czas na przełożenie piernika. Pierwszą warstwę przełożyć powidłami śliwkowymi z czekoladą. Aby to zrobić trzeba w garnuszku podgrzać powidła z czekoladą tak aby czekolada się rozpuściła ( u mnie kąpiel wodna). Gorącą masę wylać na pierwszy placek i przykryć drugim.

Kolejno masę marcepanową rozwałkować na prostokąt wielkości placka. Dżem lekko podgrzać aby zrobił się płynny. Połową dżemu wysmarować drugi placek, wyłożyć marcepan. Drugą połową dżemu wysmarować spód trzeciego placka i docisnąć do marcepanu ( tak aby marcepan skleił się od spodu i od góry dżemem). Przełożone ciasto obciążyć, owinąć ściereczką i odstawić na jeden/dwa dni w chłodne miejsce.

Po dniu ciasto pokroić w poprzek dłuższego boku na 3 równe części, aby były 3 pierniki. Ciasta polać polewą czekoladową, dowolnie udekorować. Przechowywać w chłodnym miejscu.

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera