Sernik Królewski

Przepisów na serniki nigdy za wiele, pieczone w każdej postaci są przepyszne, Sernik Królewski do tradycyjny sernik, który z połączeniem czekoladowego spodu i góry smakuje obłędnie. Ser, którego zawsze używam to „Mój ulubiony” z wiaderka – wieluński. Uważam, że ma on najlepszą, zbitą konsystencję. 

Co potrzeba:

Ciasto:

  • 320 g mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 3/4 szkl. cukru
  • 200 g masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 1 kg sera z wiaderka „Mój ulubiony”
  •  200 g masła
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie śmietankowego

Jak wykonać:

Blaszkę o wymiarach 36 x 24,5 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Do naczynia wsypać mąkę, proszek do pieczenia, kakao, szczyptę soku i cukier oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Rozdrobnić składniki aż powstanie drobna kruszonka. Kolejno dodać jajka i połączyć składniki na gładkie i jednolite ciasto. Uformować kulę, podzielić na 2 części.
Jedną część ciasta włożyć do lodówki, drugą pokroić na plasterki i wyłożyć nimi spód formy, ugnieść palcami na równy placek. Podziurkować widelcem.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni góra/dół.
Następnie rozpocząć robienie masy serowej. Miękkie masło ubić z cukrami, tak aby było jasne i puszyste, Kolejno dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijać. Do masy dodawać stopniowo twaróg, miksować. A na koniec dodać budyń i znowu zmiksować. Białka ubić na sztywno i dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać szpatułką. Powstałą masę wylać na ciasto, a na nie zetrzeć pozostałą część ciasto. Piec przez 45-50 minut.
Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera