Sernik nowojorski

Sernik nowojorski to jeden z najpopularniejszych deserów amerykańskich. Ciasto jest puszyste, kremowe o wilgotnej konsystencji. Tą konsystencję zawdzięcza pieczeniu w kąpieli wodnej. Koniecznie trzeba go spróbować – niebo w gębie!

Co potrzeba:

Spód:

  • 160 g herbatników
  • 100 g masła

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego „Mój ulubiony” z wiaderka
  • 220 g cukru
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Polewa:

  • 200 g gęstej śmietany 18%
  • 30 g cukru pudru

Jak wykonać:

Tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć dno papierem do pieczeni. Średnica tortu – 24 cm. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Herbatniki pokruszyć w malakserze. Dodać masło i wymieszać. Otrzymaną masą wyłożyć spód tortownicy. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 10 min.  W międzyczasie przygotować masę serową. Do miski wrzucić wszystkie składniki i wymieszać. Podpieczony spód wyciągnąć i wylać na nie masę serową.

Sernik jest pieczony w kąpieli wodnej. Dlatego trzeba zagotować 1,5 litra wody i przelać do formy z wyposażenia piekarnika, po czym wstawić do piekarnika na samo dno. Sernik wstawić do piekarnika na środkowy poziom. Przez pierwsze 10 minut piec w temperaturze 180 stopni, a potem zmniejszyć do 120 stopni i piec przez 80 minut. Upieczony sernik odstawić do ostudzenia.

Na koniec przygotować polewę. Śmietanę wymieszać z przesianym cukrem pudrem i polać sernik. Ciasto wstawić na całą noc do lodówki.

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera