Sernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami pyszne, delikatne w smaku ciasto, z lekką pianką bezową. Ciasto proste w przygotowaniu. Świetnie się sprawdzi na wszelakie uroczystości czy święta.

Co potrzeba:

Ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g masła (zimnego)
  • 3 żółtka

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
  • 2 jajka

Beza:

  • 3 białka
  • 1/3 szkl. cukru

Dodatkowo:

  • puszka brzoskwiń

Jak wykonać:

Wszystkie składniki na ciasto włożyć do misy robota i wyrobić na jednolitą masę. Ciasto podzielić na dwie części, jedną schować do lodówki a drugą do zamrażarki.
Kolejnym krokiem będzie zrobienie masy serowej. Twaróg zmiksować z cukrem, aromatem i jajkami na jednolitą masę. Do masy dodać proszki budyniowe i zmiksować. Odstawić na bok.
Brzoskwinie odsączyć z syropu i pokroić w kostkę. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Kolejno dodać cukier i dalej miksować

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni góra/dół. Wyjąć pierwszą część ciasta lodówki i wylepić spód blaszki. Na spód wylać masę serową, na wierzch wyłożyć brzoskwinie. Białka wylać na brzoskwinie, a na wierzch zetrzeć bądź poskubać ciasto z zamrażarki. Piec przez 50 minut.

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera