Oponki serowe

Kolejną propozycją na dzisiejszy – Tłusty Czwartek są oponki serowe. Szybkie i proste w przygotowaniu. Dzięki sodzie są lekkie oraz pulchne i do tego jeszcze smaczne. Podczas smażenie ładnie rosną.

Co potrzeba:

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 250 g twarogu
  • 1/3 szkl. cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 jajko
  • 100 g gęstej śmietany 12%

Dodatkowo:

  • około 1,5 litra oleju do smażenia

Jak wykonać:

Mąkę pszenną przesiać z sodą, dodać zmielony ser, cukier, cukier waniliowy, żółtka oraz śmietanę. Wszystko połączyć i zagnieść jednolite ciasto. Kolejno wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkować na placek o grubości około 1 – 1,5 cm. Wierzch oprószyć delikatnie mąką. Następnie wyciąć szklanką kółka o średnicy około 6 – 7 cm, w środku nakrętką wyciąć mniejsze kółeczka. Tłuszcz nagrzać do około 175 stopni. Wkładać po kilka oponek i smażyć na złoty kolor przez około 1 minutę z każdej strony. Odkładać na ręczniki papierowe. Można maczać w lukrze lub posypać cukrem pudrem.

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera