Drożdżowe rogaliki świętomarcińskie
Oponki serowe
- Inne
- -
Kolejną propozycją na dzisiejszy – Tłusty Czwartek są oponki serowe. Szybkie i proste w przygotowaniu. Dzięki sodzie są lekkie oraz pulchne i do tego jeszcze smaczne. Podczas smażenie ładnie rosną.
Co potrzeba:
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 250 g twarogu
- 1/3 szkl. cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 jajko
- 100 g gęstej śmietany 12%
Dodatkowo:
- około 1,5 litra oleju do smażenia
Jak wykonać:
Mąkę pszenną przesiać z sodą, dodać zmielony ser, cukier, cukier waniliowy, żółtka oraz śmietanę. Wszystko połączyć i zagnieść jednolite ciasto. Kolejno wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkować na placek o grubości około 1 – 1,5 cm. Wierzch oprószyć delikatnie mąką. Następnie wyciąć szklanką kółka o średnicy około 6 – 7 cm, w środku nakrętką wyciąć mniejsze kółeczka. Tłuszcz nagrzać do około 175 stopni. Wkładać po kilka oponek i smażyć na złoty kolor przez około 1 minutę z każdej strony. Odkładać na ręczniki papierowe. Można maczać w lukrze lub posypać cukrem pudrem.
Źródło przepisu: