
Pieguski fit
Kruche ciasto:
Krem pistacjowy:
Dekoracja:
Składniki na ciasto zagnieść, owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć do formy na tartę. Ciasto nakłuć, wyłożyć papier i obciążyć grochem lub kulkami. Piec w temp. 180 stopni przez 15 min z obciążeniem, a potem bez kolejne 10 minut.
Kolejnym krokiem będzie zrobienie kremu. 3/4 mleka wlać do garnka i gotować. W międzyczasie pozostałe mleko wymieszać z żółtkami, cukrem i mąką. Powstałą masę wylać do gotującego się mleka. Mieszać aż powstanie gęsty krem. Krem odstawić do ostudzenia. Masło ubić, dodać ostudzony krem – ponownie zmiksować. Schłodzić min. 30 minut.
Krem wyłożyć na ciasto, ułożyć maliny i gotowe.