Tarta z kremem pistacjowym i malinami

Jeśli szukasz deseru, który łączy w sobie kruchą, maślaną bazę, aksamitny krem o głębokim smaku pistacji i świeżość owoców – ta tarta jest dla Ciebie. To ciasto zachwyca zarówno wyglądem, jak i smakiem. Idealne na letnie spotkania, wyjątkowe okazje lub po prostu jako coś pysznego do kawy.

Co potrzeba:

Kruche ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 50 g cukru pudru
  • 1–2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli

Krem pistacjowy:

  • 100 g pasty pistacjowej
  • 250 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 50 g cukru
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g masła

Dekoracja:

  • świeże maliny

Jak wykonać:

Składniki na ciasto zagnieść, owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć do formy na tartę. Ciasto nakłuć, wyłożyć papier i obciążyć grochem lub kulkami. Piec w temp. 180 stopni przez 15 min z obciążeniem, a potem bez kolejne 10 minut.

Kolejnym krokiem będzie zrobienie kremu. 3/4 mleka wlać do garnka i gotować. W międzyczasie pozostałe mleko wymieszać z żółtkami, cukrem i mąką. Powstałą masę wylać do gotującego się mleka. Mieszać aż powstanie gęsty krem. Krem odstawić do ostudzenia. Masło ubić, dodać ostudzony krem – ponownie zmiksować. Schłodzić min. 30 minut.

Krem wyłożyć na ciasto, ułożyć maliny i gotowe.

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera