Wuzetka

Wuzetka w trochę innym wydaniu. Wilgotne ciasto czekoladowe z delikatnym kremem. Konsystencja kremu nieco podobna do ptasiego mleczka, dzięki dodaniu galaretki. Sprawdza się w upalne dni. Wuzetka nie jest za słodka, idealnie się kroi.

Co potrzeba:

Ciasto:

  • 480 g mąki pszennej
  • 90 g kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 270 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 130 ml oleju np. rzepakowego
  • 4 jajka
  • 400 ml maślanki
  • 400 ml zaparzonej kawy*

Krem:

  • 500 ml śmietanki 36%
  • 2 galaretki przezroczyste o smaku winogronowym (rozpuszczone w 500 wrzącej wody)

Polewa czekoladowa:

  • 1 mleczna czekolada
  • 1 gorzka czekolada
  • 150 ml śmietanki 30%

Jak wykonać:

Na początku  przygotować kawę i odstawić do całkowitego ostudzenia. W jednej misce wymieszać mąkę pszenną, cukier, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól. Natomiast w drugiej misce wymieszać trzepaczką zimną kawę, jajka, olej i maślankę. Mokre składniki przelać do suchych. Wszystko wymieszać trzepaczką, do połączenia się składników.Blachę o wymiarach 35 x  24 cm wysmarować i wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 min., w temp. 180°C. Ciasto wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Po ostudzeniu przekroić na dwie części.

Galaretkę rozpuścić w wodzie, odstawić do całkowitego wystygnięcia. Śmietankę ubić na sztywno. Wlać lekko stężałą galaretkę i zmiksować. Do blachy włożyć jedną część ciasta, wyłożyć krem i położyć drugą część.

Przygotować polewę czekoladową. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietankę wymieszać. Polewę wylać na ciasto. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera