Wuzetka
Co potrzeba:
Ciasto:
- 480 g mąki pszennej
- 90 g kakao
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 270 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 130 ml oleju np. rzepakowego
- 4 jajka
- 400 ml maślanki
- 400 ml zaparzonej kawy*
Krem:
- 500 ml śmietanki 36%
- 2 galaretki przezroczyste o smaku winogronowym (rozpuszczone w 500 wrzącej wody)
Polewa czekoladowa:
- 1 mleczna czekolada
- 1 gorzka czekolada
- 150 ml śmietanki 30%
Jak wykonać:
Na początku przygotować kawę i odstawić do całkowitego ostudzenia. W jednej misce wymieszać mąkę pszenną, cukier, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól. Natomiast w drugiej misce wymieszać trzepaczką zimną kawę, jajka, olej i maślankę. Mokre składniki przelać do suchych. Wszystko wymieszać trzepaczką, do połączenia się składników.Blachę o wymiarach 35 x 24 cm wysmarować i wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 min., w temp. 180°C. Ciasto wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Po ostudzeniu przekroić na dwie części.
Galaretkę rozpuścić w wodzie, odstawić do całkowitego wystygnięcia. Śmietankę ubić na sztywno. Wlać lekko stężałą galaretkę i zmiksować. Do blachy włożyć jedną część ciasta, wyłożyć krem i położyć drugą część.
Przygotować polewę czekoladową. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietankę wymieszać. Polewę wylać na ciasto. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.