Muffiny czekoladowe
Aspirynki
Aspirynki – ciasteczka, które są świetnym dodatkiem do popołudniowej kawy. To proste ciasteczka, które są przełożone marmoladą i obtoczone wiórkami kokosowymi. Dodatkowo smaku nadaje na wierzchu lekka bezowa powłoka. Aspirynki są delikatne w smaku, przepyszne a do tego nie są trudne, ani czasochłonne.
Co potrzeba:
Ciasto:
- 280 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 2 żółtka
- 1 łyżka śmietany 18%
- 2 łyżki cukru pudru
Lukier:
- 1 białko
- 100 g cukru pudru
Dodatkowo:
- marmolada
- 5-6 łyżek wiórek kokosowych
Jak wykonać:
Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do misy robota i wyrobić na jednolite ciasto. Ciasto owinąć spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie blat lekko podsypać mąką i wyłożyć na nie ciasto. Rozwałkować ciasto na około 5 mm grubości. Za pomocą okrągłej foremki ( u mnie większy kieliszek) wycinać kółka. Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Następnie w misce zmiksować cukier puder i białko. Na ułożone na blaszce ciastka nałożyć lukier, omijając brzegi ciasteczek. Piec w temp. 180 stopni przez około 12 minut. Gdy ciastka ostygną przełożyć marmoladą i skleić. Ciasteczka oblepić wiórkami kokosowymi i gotowe.
Źródło przepisu: