Ciasto z masą cytrynową

Ciasto z masą cytrynową to idealny wybór dla miłośników lekkich, orzeźwiających deserów. Delikatny biszkopt połączony z kremową masą cytrynową zachwyca świeżością i subtelną słodyczą. To szybki przepis, który sprawdzi się na każdą okazję – od rodzinnych spotkań po przyjęcia w plenerze. Dzięki wyrazistemu smakowi cytryny i prostocie wykonania, ciasto długo pozostaje wilgotne i aromatyczne.

Co potrzeba:

Biszkopt:

  • 6 dużych jajek
  • 220 g cukru
  • 160 g mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu
Masa cytrynowa:
  • 250 ml wody
  • 110 g cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 125 ml mleka
  • 100 g masła
  • sok z 1 cytryny + skórka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Lukier cytrynowy:
  • 1 szkl. cukru pudru
  • sok z 1 cytryny
Dodatkowo:
  • wiórki kokosowe / migdały do posypania ciasta

Jak wykonać:

Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać proszek do pieczenia oraz ocet i wymieszać.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli , następnie dodać cukier, dalej ubijać. Do masy dodać żółtka, zmiksować aż do połączenia się składników. Na koniec dodać suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 stopni przez około 20 minut. Po upieczeniu odstawić do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie ciasto przekroić na dwa równe blaty.
Kolejno przygotować masę cytrynową. W zimnym mleko wymieszać mąkę ziemniaczaną.  Wodę zagotować z cukrami i masłem, dodać sok z cytryny i skórkę. Zestawić z ognia i wmieszać mleko z mąką. Położyć ponownie na kuchence i zagotować. Gorącą masę cytrynową wylać na dolny blat, wyrównać i przykryć drugim biszkoptem, lekko dociskając.
Ciasto polać lukrem i posypać wiórkami kokosowymi / migdałami ( u mnie jedno i drugie). Gotowce ciasto odłożyć do stężenia. Najlepiej zrobić je dzień wcześniej.
Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera