Babka marmurkowa

Kolejna propozycja Wielkanocna, która będzie się pięknie prezentować na świątecznym stole. Babka marmurkowa – klasyk gatunku, który jest pieczony od lat w większości domach. Prosta i szybka w przygotowaniu. Do jej przygotowania nie potrzebujemy wielu składników, większość z nich mamy w domu.

Co potrzeba:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 225 g margaryny
  • 1 szkl. cukru
  • 4 duże jajka
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • pół szkl. mleka
  • 120 g gorzkiej czekolady

Jak wykonać:

Proszek do pieczenia i mąkę przesiać do miski, dodać sól i wymieszać. Margarynę utrzeć z cukrem, do uzyskania jasnej masy. Kolejno dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. Dodać ekstrakt waniliowy i ponownie zmiksować. Następnie dodać suche składniki na przemian z mlekiem, miksować. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciasto podzielić na pół, do jednej dodać przestudzoną czekoladę, wymieszać. Keksówkę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wykładać ciasto na zmianę jasne i ciemne. Po wyłożeniu masy, w cieście zrobić widelcem zygzaki. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 70 minut.

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera