Muffiny czekoladowe

Bardzo czekoladowe, miękkie i wilgotne muffinki z kawałkami czekolady. Puszyste oraz delikatne, z dodatkiem maślanki. Muffiny proste w przygotowaniu. Można je przechowywać w pojemniku do 3 dni. Muffiny są przepyszne, rozpływają się w ustach. Warto wypróbować ten przepis.

Co potrzeba:

  • 290 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 40 g kakao
  • 2 jajka
  • 280 ml maślanki
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady z wiórkami kokosowymi
  • 50 g czekolady mlecznej

Jak wykonać:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blaszkę na muffinki wyłożyć papierowymi papilotkami. Następnie masło roztopić i odstawić do ostudzenia. Do miski wbić jajka, dodać cukier i szczyptę soli, wlać maślankę i zmiksować. Kolejno dodać masło i ponownie zmiksować. Do mokrych składników dodać suche – mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę, zmiksować. Na koniec dodać pokrojoną czekoladę – 100 g czekolady gorzkiej oraz 100 g czekolady z wiórkami kokosowymi, wymieszać. Ciasto nałożyć do 3/4 wysokości papilotki. Czekoladę mleczną pokroić i posypać nią muffinki. Piec przez około 35 minut, do suchego patyczka.
Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera