Brzoskwiniowa chmurka

Wszyscy znamy malinową chmurkę, a dziś przedstawiam Wam brzoskwiniową chmurkę. Połączenie tych czterech warstw tworzy idealną całość. Delikatny spód, krucha beza, krem i owoce z galaretką. Ciasto to sprawdzi się na każdą uroczystość.

Co potrzeba:

Ciasto:

  • 100 g zimnego masła
  • 3 żółtka
  • 1/2 opakowania cukru wanilinowego
  • 150 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 g cukru pudru

Malinowa warstwa:

  • 3 galaretki brzoskwiniowe
  • puszka brzoskwiń (820 g)
  • 3 i 1/2 szklanki wrzącej wody

Krem śmietankowy:

  • 500 ml śmietanki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • opcjonalnie: 2 śmietan-fixy

Beza:

  • 3 białka
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 30 g płatków migdałów

Jak wykonać:

Ciasto:

Z podanych składników zagnieść ciasto. Owinąć w folię i włożyć do lodówki na 60 minut. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Po tym czasie wyłożyć ciasto na blaszkę, wyrównać, nakłuć widelcem. Piec w temp. 180 stopni (termoobieg) przez około 15 minut, aż ciasto się zarumieni. Wyjąć i odstawić do ostudzenia.

Warstwa brzoskwiniowa:

Galaretki rozpuścić w 3,5 szklankach wrzątku. Wystudzić. Brzoskwinie odsączyć z syropu i pokroić w kostkę. Dodać do wystudzonej galaretki. Delikatnie wymieszać. Wstawić do lodówki. Kiedy galaretka nieco stężeje wylać na kruche ciasto.

Krem:

Śmietankę ubić na sztywno. Kolejno dodać serek. cukier oraz śmietan-fixy, zmiksować. Gotowy krem przełozyć na warstwę malinową, wyrównać. Ponownie wstawić do lodówki.

Beza:

Białka ubić ze szczyptą soli. Dodać cukier partiami, miksować. Na koniec dodać mąkę i znowu zmiksować. Blachę obrócić do góry dnem, wysmarować i wyłożyć papierem. Pianę wyłożyć na blachę i posypać migdałami. Piec w temp. 140 stopni z termoobiegiem przez 60 minut. Po upieczeniu przełożyć na krem. Ciasto trzymać w lodówce.

Bezę można zrobić dzień wcześniej, podobnie jak spód ciasta.

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera