Ciasto czekoladowe z truskawkową pianką
Co potrzeba:
Ciasto:
- 3/4 szkl. oleju
- 1/2 szkl. wody
- 1 i 1/2 szkl. cukru
- 3 łyżki kakao
- 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
- 5 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
Krem:
- 500 ml śmietany 36%
- 2 galaretki truskawkowe, rozpuszczone w 400 ml gorącej wody
Dodatkowo:
- 2 czekolady ( u mnie jedna gorzka, a druga kokosowa) + trochę mleka
- maliny do dekoracji
Jak wykonać:
Rozpoczynamy od ciasta. Olej, wodę, cukier (1 szkl.) i kakao zagotować i ostudzić. Białka ubić z cukrem, dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijając. Następnie wlać ostudzoną polewę, dokładnie zmiksować. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć na przygotowaną blachę, piec w temp. 180 stopni przez około 25-30 min. Wystudzone ciasto przekroić na pół. Galaretkę rozpuszczamy w wodzie, odkładamy do ostudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę, miksować. Następnie wlewamy masę i nakładamy drugą część ciasta. Wstawiamy do lodówki. W międzyczasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i dodajemy trochę mleka. Ciasto wykładamy z lodówki, polewamy czekoladą i ponownie wstawiamy do lodówki. Przed podaniem można udekorować malinami.