Ciasto czekoladowe

Idealne ciasto czekoladowe, gdy goście w drodze. Szybkie i proste w przygotowaniu, a składniki znajdą się w każdym domu. Dobre dla wielbicieli czekolady i do tego jeszcze podwójnie czekoladowe.

Co potrzeba:

Ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 50 g gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/3 szkl. oleju
  • 1 jajko
  • 3/4 szkl. mleka
  • 3/4 szkl. wrzącej wody zmieszanej z dwoma łyżeczkami kawy rozpuszczalnej

 

Ganache czekoladowy:
  • 200 ml śmietany 30%
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady

Jak wykonać:

Przepis na tortownicę o średnicy około 22 cm. W misce wymieszać suche składniki, czyli mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Kolejno dodać jajko, mleko i olej, wymieszać. A na koniec wlać gorącą kawę i dokładnie wymieszać. Tortownicę wysmarować margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać do blaszki. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 40 min. do tzw. suchego patyczaka. Po upieczeniu ostudzić. Ostatnim krokiem będzie zrobienie polewy. Śmietankę wlać do rondelka i podgrzać. Zdjąć z ognia i wsypać pokruszoną czekoladę, odczekać chwilę i wymieszać. Ganache niech ostygnie i zgęstnieje. Po jakimś czasie polać ciasto polewą.
Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera