
Oponki serowe
Ciasto:
Krem + obłożenie:
Nasączenie:
Dodatkowo:
Ciasto:
Olej, wodę, cukier (1 szkl.) i kakao zagotować i ostudzić. Białka ubić z cukrem, dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijając. Następnie wlać ostudzoną polewę, dokładnie zmiksować. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć na przygotowaną blachę, piec w temp. 180 stopni przez około 25-30 min. Wystudzone ciasto przekroić na trzy części. Nasączyć.
Krem:
Śmietanę ubić na sztywno. Dodać resztę składników i przez chwilę ubijać.
Truskawki umyć i pokroić w plastry.
Przełożenie tortu:
Biszkopt + dżem + biszkopt + krem + truskawki + krem + biszkopt
Tort obłożyć pozostałą częścią kremu i udekorować wedle uznania.