Ciasto szpinakowe z truskawkami
Coś dla pasjonata gór, lekka dekoracja. Dodanie do śmietany serka mascarpone daje wyrazisty i niesamowity smak. Przełamaniem słodkości jest dodanie dżemu z czarnej bądź czerwonej porzeczki. To idealne według mnie połączenie. Uwielbiam takie torty, ponieważ nie są ani za słodkie ani za kwaśne.
Co potrzeba:
Ciasto:
- 3/4 szkl. oleju
- 1/2 szkl. wody
- 1 i 1/2 szkl. cukru
- 3 łyżki kakao
- 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
- 5 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
Krem + obłożenie:
- 750 ml śmietanki 36%
- 250 g serka mascarpone
- 6 op. śmietan-fixy
- trochę cukru pudru
Nasączenie:
- 1/2 szkl. gorącej wody
- 2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Dodatkowo:
- dżem z czarnej bądź czerwonej porzeczki
- dowolne owoce (u mnie truskawki – około 300g)
- elementy dekoracyjne – dowolne
Jak wykonać:
Ciasto:
Olej, wodę, cukier (1 szkl.) i kakao zagotować i ostudzić. Białka ubić z cukrem, dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijając. Następnie wlać ostudzoną polewę, dokładnie zmiksować. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć na przygotowaną blachę, piec w temp. 180 stopni przez około 25-30 min. Wystudzone ciasto przekroić na trzy części. Nasączyć.
Krem:
Śmietanę ubić na sztywno. Dodać resztę składników i przez chwilę ubijać.
Truskawki umyć i pokroić w plastry.
Przełożenie tortu:
Biszkopt + dżem + biszkopt + krem + truskawki + krem + biszkopt
Tort obłożyć pozostałą częścią kremu i udekorować wedle uznania.
Źródło przepisu: