Tort z truskawkami i bitą śmietaną z mascarpone

Coś dla pasjonata gór, lekka dekoracja. Dodanie do śmietany serka mascarpone daje wyrazisty i niesamowity smak. Przełamaniem słodkości jest dodanie dżemu z czarnej bądź czerwonej porzeczki. To idealne według mnie połączenie. Uwielbiam takie torty, ponieważ nie są ani za słodkie ani za kwaśne.

Co potrzeba:

Ciasto:

  • 3/4 szkl. oleju
  • 1/2 szkl. wody
  • 1 i 1/2 szkl. cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 5 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody

Krem + obłożenie:

  • 750 ml śmietanki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 6 op. śmietan-fixy
  • trochę cukru pudru

 Nasączenie:

  • 1/2 szkl. gorącej wody
  • 2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 

Dodatkowo:

  • dżem z czarnej bądź czerwonej porzeczki
  • dowolne owoce (u mnie truskawki – około 300g)
  • elementy dekoracyjne – dowolne

 

Jak wykonać:

Ciasto:

Olej, wodę, cukier (1 szkl.) i kakao zagotować i ostudzić. Białka ubić z cukrem, dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijając. Następnie wlać ostudzoną polewę, dokładnie zmiksować. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć na przygotowaną blachę, piec w temp. 180 stopni przez około 25-30 min. Wystudzone ciasto przekroić na trzy części. Nasączyć.

Krem:

Śmietanę ubić na sztywno. Dodać resztę składników i przez chwilę ubijać. 

Truskawki umyć i pokroić w plastry.

Przełożenie tortu:

Biszkopt + dżem + biszkopt + krem + truskawki + krem + biszkopt 

 Tort obłożyć pozostałą częścią kremu i udekorować wedle uznania. 

 

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera