
Lekkie ciasto jogurtowe z truskawkami i galaretką
Ciasto (około 60 rurek):
Krem:
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść na jednolitą masę. Owinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 60 minut. Po tym czasie stolnicę podsypać lekko mąkę i rozwałkować ciasto na prostokąt o grubości około 1 mm. Pokroić w paski o grubości 1-1,5 cm. Każdą foremkę do rurek wysmarować masłem. Kolejno nawijać na nie ciasto, zaczynając od węższej w kierunku do szerszej części. Jedną stronę rurki obtoczyć w cukrze. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 200 stopni przez około 12-15 minut. Po upieczeniu ostudzić.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodać śmietan-fixy i cukier puder, dalej ubijać. Tak przygotowanym kremem nadziać wcześniej przygotowane rurki.