Rurki z kremem

Rurki z kremem są delikatne w smaku. Swoją delikatność nadaje połączenie ciasta półkruchego z kremem śmietankowym. Przygotowanie ich jest trochę pracochłonne, ale warte zrobienia, ponieważ są przepyszne.

Co potrzeba:

Ciasto (około 60 rurek):

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 250 g kwaśnej śmietany 18%
  • szczypta soli

Krem:

  • 650 ml śmietanki 36%
  • 4 śmietan-fixy
  • 3-4 łyżki cukru pudru

Jak wykonać:

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść na jednolitą masę. Owinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 60 minut. Po tym czasie stolnicę podsypać lekko mąkę i rozwałkować ciasto na prostokąt o grubości około 1 mm. Pokroić w paski o grubości 1-1,5 cm. Każdą foremkę do rurek wysmarować masłem. Kolejno nawijać na nie ciasto, zaczynając od węższej w kierunku do szerszej części. Jedną stronę rurki obtoczyć w cukrze. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 200 stopni przez około 12-15 minut. Po upieczeniu ostudzić.

Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodać śmietan-fixy i cukier puder, dalej ubijać. Tak przygotowanym kremem nadziać wcześniej przygotowane rurki.

 

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera