Ciasto salceson
Orzeszki
Orzeszki – smak dzieciństwa. Przepyszne, kruche ciasteczka z czekoladowym nadzieniem. Smaku nadaje mleko w proszku, które znajduje się w składzie kremu. Niebo w gębie, uwielbiam je.
Co potrzeba:
Ciasto:
- 1 margaryna
- 2 jajka + 1 żółtko
- 3 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szkl. cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem do orzeszków:
- 1 margaryna
- 1 szkl. cukru
- 1/2szkl. mleka
- 2 łyżki kakao
- 1 i 1/2 szkl. mleka w proszku
Jak wykonać:
Ciasto:
Wszystkie składniki zagnieść. Następnie z ciasta zrobić małe kuleczki i piec w specjalnej maszynce ok. 3 minuty każdą porcję.
Krem:
Margarynę+cukier+mleko+kakao zagotować. Na końcu dodać mleko w proszku i wymieszać.
Przestudzoną masą przełożyć orzeszki. Do jednej połówki nałożyć nadzienie i przykryć drugą.
Źródło przepisu: