Orzeszki

Orzeszki – smak dzieciństwa. Przepyszne, kruche ciasteczka z czekoladowym nadzieniem. Smaku nadaje mleko w proszku, które znajduje się w składzie kremu. Niebo w gębie, uwielbiam je.

Co potrzeba:

Ciasto:

  • 1 margaryna
  • 2 jajka + 1 żółtko
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem do orzeszków:

  • 1 margaryna
  • 1 szkl. cukru
  • 1/2szkl. mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 i 1/2 szkl. mleka w proszku

Jak wykonać:

Ciasto:

Wszystkie składniki zagnieść. Następnie z ciasta zrobić małe kuleczki i piec w specjalnej maszynce ok. 3 minuty każdą porcję.

Krem:

Margarynę+cukier+mleko+kakao zagotować. Na końcu dodać mleko w proszku i wymieszać.
Przestudzoną masą przełożyć orzeszki. Do jednej połówki nałożyć nadzienie i przykryć drugą.

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera