Ciasto drożdżowe z marmoladą
Co potrzeba:
Ciasto:
- 540 g mąki pszennej
- 80 g drobnego cukru do wypieków
- 3/4 łyżeczki soli
- 10 g suchych drożdży lub 20 g drożdży świeżych
- 75 g masła, roztopionego
- 250 ml mleka
- 2 duże jajka
Lukier;
- 1 szkl. cukru pudru
- 2-3 łyżki mleka
Dodatkowo:
- marmolada
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
Jak wykonać:
Rozpoczynamy od zrobienia rozczynu. Drożdże rozkruszamy w wysokim naczyniu, dodajemy cukier, mąkę i 1/4 szkl. ciepłego mleka, wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20-30 minut.
Mąkę wsypać do miski, dodać pozostałą część składników oraz wyrośnięty rozczyn. Ciasto wymieszać i zacząć wyrabiać około 5-8 minut. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut. Po upływie tego czasu ciasto podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na prostokąt około 30 cm x 20 cm. Posmarować marmoladą. Zawinąć na kształt rolady. Rozciąć wzdłuż środka (zostawiając na końcu kawałek nierozcięty) i spleść, zlepić końcówki. Ciasta położyć na blaszce i odstawić na 30 minut. Po tym czasie ciasto posmarować jajeczną glazurą. Piec w temp. 180 stopni przez około 30-40 minut. Po ostudzeniu polać lukrem.