Ciasto Prince Polo

Ciasto Prince Polo to efektowny przekładaniec łączący puszysty biszkopt kakaowy, kremową masę budyniowo–czekoladową i bogatą warstwę bakaliową. W tej ostatniej nie brakuje pokruszonych wafelków Prince Polo, aromatycznych orzechów i kokosowych wiórków, które nadają deserowi wyjątkowej tekstury i smaku. To wypiek, który zaskakuje różnorodnością warstw, a jednocześnie świetnie się prezentuje – jest wysoki, łatwy do pokrojenia i bardzo sycący.

Co potrzeba:

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 2-3 łyżki oleju
  • szczypta proszku do pieczenia

Wkładka ciasteczkowo-bakaliowa:

  • 6 białek
  • 1 szkl. drobnego cukru
  • 100 g mielonych orzechów
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 4 wafelki Prince Polo xxl

Masa:

  • 6 żółtek
  • 750 ml mleka 3,2%
  • 5 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4  łyżki mąki pszennej
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 200 g masła

Polewa:

  • 75 g śmietanki 30%
  • 25 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki żelatyny

Jak wykonać:

Biszkopt

Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać cukier i dalej ubijać. Kolejno dodać żółtka, miksować. Do masy dodać olej, dalej zmiksować. Na koniec dodać kakao, proszek do pieczenia, mąkę – wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 stopni przez około 20 minut. Po ostudzeniu przekroić na 2 blaty.

Wkładka orzechowo-ciasteczkowa:

Białka ubić. Dodać cukier, dalej ubijać. Na sam koniec dodać mielone orzechy, wiórki kokosowe oraz pokruszone ciasteczka, delikatnie wymieszać szpatułką.

Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut.

Masa:

Do garnka wlać 3/4 mleka dodać cukier i zagotować. Pozostałe mleko wymeszać z żółtkami i obiema mąkami. Dodać do gotującego mleka, caly czas mieszając. Gdy budyń będzie gotowy, dodać 50g czekolady i wymieszać. Ostawić do ostudzenia (można zrobić dzień wcześniej).

Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce budyniu. Na koniec dodać posiekaną pozostałą czekoladę, wymieszać.

Składanie ciasta:

Na pierwszym blacie rozprowadzić połowę masy. Dajemy wkładkę bakaliowo-ciasteczkową. Rozprowadzamy resztę masy, przykrywamy ją drugim blatem biszkoptowym.

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera