Drożdżówki z jabłkiem i kruszonką

Puszyste bułeczki drożdżowe z wyśmienitym nadzieniem jabłkowym, a do tego kruszonka na masełku. Nie zajmują wiele czasu, a smakują obłędnie. Idealne na podwieczorek. Zapraszam po przepis.

Co potrzeba:

Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru
  • 2 jajka + 1 jajko do posmarowania
  • 100 g masła, roztopionego
Nadzienie:
  • 1 kg jabłek
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżeczki cynamonu w proszku
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • cukier (do smaku)
Kruszonka:
  • 120 g mąki
  • 90 g zimnego masła
  • 50 g cukru pudru
Lukier:
  • sok z 1/3 cytryny
  • ok. 2/3 szkl. cukru pudru

Jak wykonać:

Rozpoczynamy od zrobienia ciasta. Mąkę wsypujemy do miski. Kolejno mleko podgrzać w garnuszku, by było ciepłe, dodać drożdże, łyżkę mąki i cukru, wszystko wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 minut. Jajka ubić z pozostałym cukrem na puszystą masę. Do mąki dodać rozczyn i ubite jajka, wyrobić ciasto. Na konie dodać przestudzone masło i ponownie wyrabiać. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Pokroić na plasterki i włożyć do dużego garnka. Dodać sok z cytryny i smażyć przez ok. 15 – 20 minut aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać, w międzyczasie od czasu do czasu zamieszać. Dodać cynamon, cukier wanilinowy i cukier do smaku (np. 3 łyżki). Wymieszać i gotować jeszcze przez 1 – 2 minuty. Odstawić z ognia i przestudzić. Jabłka są już gotowe do użycia.

Po 1,5 godziny wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Chwilę można wyrobić ciasto, aby pozbyć się pęcherzy. Ciasto rozwałkować na grubość około 1,5 cm. Szklanką o średnicy około 5 cm wykroić kółka. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując odstępy. Kolejno denkiem od szklanki o mniejszej średnicy zrobić niezgłębienie w każdej bułeczce. Na środek każdego placka nałożyć ostudzone nadzienie z jabłek. Ciasto na brzegach posmarować roztrzepanym jajkiem.

Ostatnim krokiem będzie zrobienie kruszonki. Mąkę wsypać do miski, dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło oraz cukier puder. Rozcierać palcami mąkę z masłem aż powstanie kruszonka. Posypać nią wierzch bułeczek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni góra/dół. Piec przez około 18 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu bułeczki polukrować.

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera