Sałatka z ogórków do słoików
Babka marmurkowa
Kolejna propozycja Wielkanocna, która będzie się pięknie prezentować na świątecznym stole. Babka marmurkowa – klasyk gatunku, który jest pieczony od lat w większości domach. Prosta i szybka w przygotowaniu. Do jej przygotowania nie potrzebujemy wielu składników, większość z nich mamy w domu.
Co potrzeba:
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 225 g margaryny
- 1 szkl. cukru
- 4 duże jajka
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
- pół szkl. mleka
- 120 g gorzkiej czekolady
Jak wykonać:
Proszek do pieczenia i mąkę przesiać do miski, dodać sól i wymieszać. Margarynę utrzeć z cukrem, do uzyskania jasnej masy. Kolejno dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. Dodać ekstrakt waniliowy i ponownie zmiksować. Następnie dodać suche składniki na przemian z mlekiem, miksować. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciasto podzielić na pół, do jednej dodać przestudzoną czekoladę, wymieszać. Keksówkę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wykładać ciasto na zmianę jasne i ciemne. Po wyłożeniu masy, w cieście zrobić widelcem zygzaki. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 70 minut.
Źródło przepisu: