Muffiny Kinder Bueno
Kokosanka z jagodami
Kokosanka z jagodami to proste i pyszne ciasto, które świetnie się sprawdzi na wykorzystanie mrożonych owoców. Można użyć również świeżych jagód. Połączenie miękkiego i puszystego spodu z warstwą owoców, a do tego pyszna mięciutka sprężysta warstwa kokosowa to strzał w dziesiątkę, idealne połączenie smaków.
Co potrzeba:
Warstwa kokosowa:
- 140 g wiórków kokosowych
- 40 cukru pudru
- 4 białka
Spód:
- 200 g masła
- 150 g cukru
- 270 g mąki pszennej
- 100 g wiórków kokosowych
- 125 g mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 450 g mrożonych jagód
- 30 g cukru pudru
- 20 g mąki ziemniaczanej
Jak wykonać:
Pierwszym krokiem będzie zrobienie warstwy kokosowej. Wiórki kokosowe, cukier puder i białka wsypać do miski i zmiksować do połączenia się składników. Kolejnym krokiem będzie zrobienie spodu. Masło roztopić, wlać do miski. Do masła dodać cukier, mąkę pszenną, mleko i proszek do pieczenia, zmiksować. Ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 stopni przez 20 minut. Do jagód dodać cukier puder i mąkę ziemniaczaną, wymieszać delikatnie. Owoce przełożyć na podpieczony spód i piec 17 minut. Po tym czasie na jagody wyłożyć wcześniej przygotowaną warstwę kokosową i piec kolejne 10-15 minut.
Źródło przepisu: