Sałatka z ogórków do słoików

Idealna sałatka do obiadu czy też do hot-dogów. Przepis jest bardzo prosty i sprawdzony a sama sałatka z ogórków gruntowych z dodatkami wychodzi przepyszna. Można ją jeść cały rok, także sprawdzi się na zimowe zapasy.

Co potrzeba:

Składniki:

 

  • 2 kg ogórków
  • 1 kg cukinii
  • 0,5 kg papryki (użyłam żółtej i czerwonej)
  • 250 g cebuli
  • 250 g marchewki
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki soli ( do zasolenia warzyw)
  • 2 kulki ziela angielskiego, 4 kulki pieprzu, liść laurowy, pół łyżeczki gorczycy

 

Składniki zalewy:

 

  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka soli

Jak wykonać:

Ogórki dokładnie umyć, pokroić w cienkie plasterki i przełożyć do dużej miski . Kolejno marchew obrać i pokroić również w plasterki. Paprykę umyć i pokroić w cienkie paseczki, a cebule w piórka.  Czosnek w plasterki a cukinię w półplasterki. Wszystkie warzywa wymieszać z czterema łyżkami soli i całość odstawić na minimum dwie godziny. Po tym czasie warzywa odsączyć i przełożyć do słoików. Do każdego słoika włożyć  przyprawy. Wszystkie składniki zalewy umieścić w garnku i zagotować. Gorącą zalewą zalewać warzywa w słoikach. Słoiki zakręcić czystymi i suchymi zakrętkami. Dno dużego garnka wyłożyć ściereczką. W garnku ułożyć słoiki w lekkich odstępach od siebie aby nie stykały się ze sobą ściankami. Garnek zalać ciepłą wodą do 3/4 wysokości słoików. Zagotować i gotować na średnim ogniu przez 10 minut od momentu zagotowania się wody.

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera