Tarta cytrynowa z borówkami i kruszonką z palonej białej czekolady
Co potrzeba:
Ciasto:
- 280 g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 4 łyżki cukru pudru
- 125 g masła
- 2 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
- 2 duże jajka
- 250 g serka mascarpone
- 2 cytryny (skórka i sok)
- 5 łyżek cukru
Dodatkowo:
- ok. 250 g borówek
- 80 g białej czekolady
Jak wykonać:
Składniki na ciasto wrzucić do misy robota i wyrobić na jednolitą masę. Formę na tartę wyłożyć ciastem. Ciasto nakłuć widelcem w wielu miejscach i włożyć do zamrażalnika na 30 minut. Po tym czasie włożyć do nagrzanego piekarnika na 190 stopni i piec przez 20 minut. W międzyczasie sparzyć wrzątkiem cytryny, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać mascarpone, zmiksować. Kolejno dodać skórkę i sok z cytryny, wymieszać łyżką. Na upieczony, zimny spód wylać masę i wstawić do piekarnika na 30 minut. Czekoladę połamać i poukładać w żaroodpornym naczyniu w delikatnych odstępach, wstawić obok tarty i czekać aż czekolada zmieni kolor na brązowy. Gdy czekolada zmieni kolor szybko wyciągnąć foremkę i wymieszać, zaczną się tworzyć grudki przypominające kruszonkę. Tartę wyjąć i ostudzić. Udekorować borówkami i posypać kruszonką.