Tarta cytrynowa z borówkami i kruszonką z palonej białej czekolady

Tarta cytrynowa z borówkami i kruszonką z palonej białej czekolady to świetne połączenie smaków. Ciasto nie jest trudne do zrobienia, a do tego świetnie wygląda. Tarta nie jest za słodka, taka w sam raz. Palona czekolada po upieczeniu daje smak karmelowo-kawowy.

Co potrzeba:

Ciasto:

  • 280 g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 125 g masła
  • 2 łyżki zimnej wody

Nadzienie:

  • 2 duże jajka
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 cytryny (skórka i sok)
  • 5 łyżek cukru

Dodatkowo:

  • ok. 250 g borówek
  • 80 g białej czekolady

 

Jak wykonać:

Składniki na ciasto wrzucić do misy robota i wyrobić na jednolitą masę. Formę na tartę wyłożyć ciastem. Ciasto nakłuć widelcem w wielu miejscach i włożyć do zamrażalnika na 30 minut. Po tym czasie włożyć do nagrzanego piekarnika na 190 stopni i piec przez 20 minut. W międzyczasie sparzyć wrzątkiem cytryny, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać mascarpone, zmiksować. Kolejno dodać skórkę i sok z cytryny, wymieszać łyżką. Na upieczony, zimny spód wylać masę i wstawić do piekarnika na 30 minut. Czekoladę połamać i poukładać w żaroodpornym naczyniu w delikatnych odstępach, wstawić obok tarty i czekać aż czekolada zmieni kolor na brązowy. Gdy czekolada zmieni kolor szybko wyciągnąć foremkę i wymieszać, zaczną się tworzyć grudki przypominające kruszonkę. Tartę wyjąć i ostudzić. Udekorować borówkami i posypać kruszonką.

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera