Wilgotna babka cytrynowo-waniliowa

Wilgotna babka cytrynowo-waniliowa świetnie się sprawdzi na Wielkanocnym stole. Babka jest bardzo wilgotna, a oba smaki są wyczuwalne w cieście. Ciasto jest aromatyczne i delikatne w smaku. Długo zachowuje swoją świeżość. Idealnie pasuje podana do herbaty.

Co potrzeba:

  • 300 g mąki pszennej
  • 20 g budyniu waniliowego, bez cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g cukru + 1 łyżka
  • 8 g cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 120 ml mleka
  • 200 g masła
  • 1/3 szkl. oleju
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 kropelki aromatu cytrynowego

Jak wykonać:

Masło umieścić w misie miksera, dodać cukier, cukier waniliowy oraz sól – wszystko utrzeć na jasną masę. Kolejno dodać olej i dalej ucierać. Dodać żółtka i dalej miksować. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i proszek budyniowy, zmiksować. Połowę masy przełożyć do drugiej miski – dodać sok z cytryny, aromat i wymieszać łyżką. W innej misce ubić białka,dodać cukier  i ponownie ubijać. Połowę białek dodać do masy waniliowej, a resztę do masy cytrynowej. Przygotować formę ( u mnie silikonowa) i przełożyć masę cytrynową – wyrównać, a kolejno wyłożyć masę budyniową, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 60 minut.

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera