Ciasto drożdżowe z marmoladą
Wilgotna babka cytrynowo-waniliowa świetnie się sprawdzi na Wielkanocnym stole. Babka jest bardzo wilgotna, a oba smaki są wyczuwalne w cieście. Ciasto jest aromatyczne i delikatne w smaku. Długo zachowuje swoją świeżość. Idealnie pasuje podana do herbaty.
Co potrzeba:
- 300 g mąki pszennej
- 20 g budyniu waniliowego, bez cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g cukru + 1 łyżka
- 8 g cukru waniliowego
- szczypta soli
- 4 jajka
- 120 ml mleka
- 200 g masła
- 1/3 szkl. oleju
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 kropelki aromatu cytrynowego
Jak wykonać:
Masło umieścić w misie miksera, dodać cukier, cukier waniliowy oraz sól – wszystko utrzeć na jasną masę. Kolejno dodać olej i dalej ucierać. Dodać żółtka i dalej miksować. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i proszek budyniowy, zmiksować. Połowę masy przełożyć do drugiej miski – dodać sok z cytryny, aromat i wymieszać łyżką. W innej misce ubić białka,dodać cukier i ponownie ubijać. Połowę białek dodać do masy waniliowej, a resztę do masy cytrynowej. Przygotować formę ( u mnie silikonowa) i przełożyć masę cytrynową – wyrównać, a kolejno wyłożyć masę budyniową, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 60 minut.
Źródło przepisu: