Babka cytrynowa wilgotna

Babka cytrynowa wilgotna, niezwykle prosta i szybka do zrobienia. Babka o bardzo delikatnej i lekkiej konsystencji. Świetnie się sprawdzi na nadchodzące Święta Wielkanocne. Przepis na tą babkę to klasyczna receptura na ciasto ucierane. Ważne aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Niekiedy różnica temperatur może spowodować, że ciasto będzie zakalcowe.

Co potrzeba:

SKŁADNIKI NA BABKĘ:

  • 250 g margaryny
  • 250 g cukru
  • 4 jajka
  • 340 g mąki tortowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka i sok z cytryny

SKŁADNIKI NA LUKIER:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki mleka
  • trochę soku z cytryny

Jak wykonać:

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Margarynę zmiksować z cukrem, następnie dodawać po jednym jajku. Cały czas miksując dodawać stopniowo suche składniki. Na koniec dodać z sok oraz skórką z cytryn. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto i środek ciasta lekko przeciąć nożem aby ładnie pękło. Piec w temp. 180 C przez ok. 40-50 min. Po upieczeniu ciasto ostudzić. Na koniec polać wcześniej przygotowanym lukrem.

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera