Ciasteczka maślane

Sezon na ciasteczka świąteczne uważam za rozpoczęty. Niezwykle kruche i delikatne w smaku, a przy tym proste i szybkie w przygotowaniu. Zaledwie 4 składniki. Z ciasta można wykrawać dowolne kształty. Ciastka można przechowywać do 8 tygodni w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Co potrzeba:

  • 250 g mąki pszennej
  • 90 g cukru pudru
  • 1 żółtko, zimne
  • 190 g masła

Jak wykonać:

Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę. Ciasto owinąć folią spożywczą i złożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę i rozwałkować na około 5 mm, wycinać dowolne kształty. Można na wierzch położyć trochę marmolady. Ciasteczka ułożyć na blaszce w niewielkich odstępach i piec w temp. 170 stopni przez 7-10 minut. Z porcji wychodzi mniej więcej trzy blaszki.

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera