Ciasteczka świąteczne z marmoladą

Ciasteczka świąteczne, maślane kruche z dodatkiem marmolady. Szybkie i proste w przygotowaniu, warte zrobienia, smakują rewelacyjnie. Z kształtem można kombinować, tak samo jak z przełożeniem, np. konfitura czy nutella.

Co potrzeba:

Ciasto:

  • 200 g zimnego masła
  • 320 g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • budyń waniliowy (40 g), proszek
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka śmietany 18%

Dodatkowo:

  • marmolada wieloowocowa

Jak wykonać:

Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski i wyrobić na jednolitą masę. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią i schować do lodówki na pół godziny. Ciasto wyciągnąć z lodówki i lekko wyrobić. Rozwałkować dość cienko na lekko oprószonym mąką blacie.

Czas na wycinanie ciasteczek. U mnie była to zwykła szklanka. Na połowie ciasteczek na środku wyciąć foremką gwizdkę (mogę być to inne kształty, wedle upodobań). Tak przygotowane ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni góra/dół. Piec około 12-15 minut. Po upieczeniu ciasteczka odstawić do ostudzenia. Na ciasteczka nałożyć łyżeczkę marmolady, rozsmarować a na górę nałożyć ciasteczka z wyciętą gwiazdką i lekko docisnąć.

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera