Ciasto drożdżowe z marmoladą
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania, dzięki czemu jest mega proste w wykonaniu. Jest miękkie, wilgotne i delikatne w smaku.
Co potrzeba:
Ciasto:
- 100 g drożdży świeżych
- szklanka cukru
- 6 jajek
- 200 g roztopionego masła
- 2/3 szklanki mleka
- 4 czubate szklanki mąki pszennej
- truskawki ok. 800 g
Kruszonka:
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 120 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Jak wykonać:
Do dużej misko kolejno wsypać: pokruszone drożdże, cukier, roztrzepane jajka, roztopione masło, mleko i na koniec mąkę. Nie mieszać! Jedynie przykryć ściereczką i odstawić na 3-4 godziny w ciepłe miejsce.
W międzyczasie umyć truskawki, pokroić w kostkę. Przygotować z podanych składników kruszonkę. Blachę o wymiarach 36 x 24,5 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Gdy ciasto jest gotowe wymieszać delikatnie drewnianą łyżka do połączenia się składników. Wyłożyć na blachę, ułożyć truskawki i posypać wcześniej przygotowaną kruszonką. Piec w temp. 180 stopni przez około 40-50 min. Po wyjęciu i ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Źródło przepisu: