Zapiekana cukinia z mięsem mielonym
Ciasto z serem i borówkami
Ciasto z serem i borówkami to niezwykle puszyste i wilgotne ciasto. Borówki można zastąpić innymi owocami, można zrobić mix owoców. Ciasto zachowuje długo swoją świeżość. Idealnie się sprawdzi na letnie upały. Szybkie i proste w przygotowaniu.
Co potrzeba:
- 320 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 250 g twarogu ( u mnie „Mój ulubiony”)
- 120 g cukru
- 100 g masła
- 100 ml mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 g borówek
Jak wykonać:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, góra/dół. Do miski wbić jajka i dodać cukier, ubić na jasną puszystą masę. Masło roztopić w rondelku i odstawić do przestudzenia. Do masy jajecznej dodać przestudzone masło i ubić na wysokich obrotach. Kolejno dodać twaróg i dalej miksować. Wlać mleko i chwilę miksować. Następnie dodać suche składniki, czyli mąkę i proszek do pieczenia. Całość wymieszać delikatnie szpatułką. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto ułożyć wcześniej opłukane i osuszone borówki. Ciasto piec około 40 minut. Po ostudzeniu można polać lukrem, posypać cukrem pudrem czy polać polewą czekoladową.
Źródło przepisu: