Cynamonki drożdżowe

Drożdżowe cynamonki to malutkie bułeczki, które smakują nieziemsko. Mięciutkie, delikatne w smaku, a do tego jak pachną, nie da się przejść obok nich obojętnie. Bułeczki są dość czasochłonne, ale proste w przygotowaniu. Najdłuższą czynnością jest wyrastanie ciasta, ale są warte zrobienia.

Co potrzeba:

Ciasto:

  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 600 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 125 g roztopionego masła
  • 40 g świeżych drożdży
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 60 g roztopionego masła
  • 110 g cukru
  • kilka łyżeczek cynamonu

Jak wykonać:

Pierwszą czynnością, którą trzeba zrobić to rozczyn. W wysokim naczyniu rozkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, zalać ciepłym mlekiem (1/4szkl.), wymieszać. Na koniec dodać 3 łyżki mąki i ponownie wymieszać, tak aby nie było grudek. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 15-20 min. Do misy robota wsypać mąkę, wbić jajka, dodać cukier, szczyptę soli. Kolejno wlać wyrośnięty rozczyn, a następnie wlać ciepłe mleko i roztopione masło. Wyrobić na najniższych obrotach do 10 minut. Ciasto posypać mąkę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę.

Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części, pierwszą rozwałkować na prostokąt około 35×30 cm. Następnie posmarować połową roztopionego wcześniej masła, posypać cukrem i cynamonem. Ciasto zawinąć jak roladę, pokroić w plasterki. Cynamonki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując odstępy. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby podrosły. Z drugą częścią ciasta zrobić to samo. Piekarnik nagrzać do 180 stopni góra/dół. Cynamonki wstawić do piekarnika i piec około 15 minut.

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera