Ciasto pomarańczowe

Puszyste i pachnące pomarańczami ciasto to doskonały wybór dla miłośników cytrusowych smaków. Słodkie, a zarazem orzeźwiające, sprawdzi się idealnie na każdą okazję!

Co potrzeba:

Ciasto:

  • 250g masła
  • 250g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250g cukru
  • 1 i ½ łyżeczki startej skórki z pomarańczy
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 85ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy

Lukier:

  • 3 łyżki soku z pomarańczy
  • Około 10-15 łyżek cukru pudru

Jak wykonać:

Masło i cukier utrzeć ze szczyptą soli, około 5-7 minut na jasną, puszystą masę. Następnie dodać jajka i ponownie ucierać. Kolejno dodać startą skórkę z pomarańczy, mąkę i proszek do pieczenia, zmiksować. Na sam koniec dodać sok z pomarańczy i ponownie zmiksować.

Ciasto wylać do tortownicy (u mnie 18cm) i piec w temp. 180 stopni przez około godzinę.

Po upieczeniu i ostudzeniu zrobić lukier i polać nim ciasto. Do miski wlać sok z pomarańczy, dodać cukier puder i wymieszać.

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera