Drożdżówki z jagodami i kruszonką
Ciasto z gruszkami
Ciasto z gruszkami jest delikatne w smaku i wilgotne. Dzięki dodaniu oleju ciasto utrzymuje dłużej swoją świeżość. Szybkie i proste w przygotowaniu. Idealnie się sprawdzi gdy goście są już w drodze. Ciasto może zostać posypane cukrem pudrem, polane lukrem czy polewą czekoladową. Dla mnie osobiście jest wystarczająco słodkie i smaczne bez jakichkolwiek dodatków.
Co potrzeba:
Składniki:
- 1 kg gruszek
- 300 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 150 g cukru
- 3/4 szkl. oleju roślinnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jak wykonać:
Gruszki obrać i pokroić w kostkę. Kolejno wbić do miski jajka i cukier, ubić na jasną puszystą masę. Do masy jajecznej wlać olej i zmiksować na niskich obrotach. Następnie dodać do masy mąkę pszenną i proszek do pieczenia, wymieszać delikatnie szpatułką. Ciasto wlać do tortownicy (u mnie średnica 26cm) wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć gruszki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 50 minut.
Źródło przepisu: