Sernik z musem z mango
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką pyszne, mięciutkie, puszyste bułeczki. Rozpływają się w ustach. Sezon na truskawki trwa, więc nie może ich zabraknąć na stole. Świetnie się sprawdzą na drugie śniadanie czy podwieczorek.
Co potrzeba:
Kruszonka:
- 50 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 40 g masła
Ciasto:
- 250 g mleka
- 100 g cukru
- 30 g drożdży świeżych
- 2 jajka
- 520 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 80 g masła
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1 szczypta soli
Dodatkowo:
- 350 – 360 g truskawek, świeżych, przekrojonych na pół
Jak wykonać:
Składniki na kruszonkę wsypać do miski i rozdrobnić. Odstawić do lodówki. Do misy miksera wlać ciepłe mleko, cukier i pokruszone drożdże, wymieszać. Kolejno dodać mąkę, cukier waniliowy, żółtka, masło i sól, wyrobić na jednolite ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto podzielić na około 16 części, uformować kule i ułożyć na blacie oprószonym mąkę, odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni góra/dół. Z wyrośniętego ciasta uformować drożdżówki. Na środku każdej kuli zrobić wgłębienie np. szklanką i mocno docisnąć. Ułożyć truskawki i posypać kruszonką. Piec przez około 15 minut.
Źródło przepisu: