Jagodzianki

Smak dzieciństwa – jagodzianki, prawie tak dobre jak u Babci. Mega prosty przepis, niemal bez wyrabiania. Jagodzianki są puszyste i mięciutkie. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, kiedy to lukier jest miękki.

Co potrzeba:

Ciasto:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 6 żółtek
  • 200 g masła
  • 60 g drożdży
  • 1 szkl. cukru
  • 1 i 1/3 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli

 

Nadzienie:

  • 3 szkl. jagód
  • 6 łyżek cukru pudru

 

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki mleka

 

Do posmarowania:

  • 4 łyżki mleka

Jak wykonać:

Jagody przebrać, umyć i osączyć na cedzaku. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać 4 łyżki mleka, odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut. Kolejno pozostałe mleko wlać do rondelka, dodać masło i rozpuścić. Odstawić do przestudzenia. Następnie do miski wsypać mąkę z solą, dodać mleko z masłem, cukier, wyrośnięte drożdże, żółtka, cukier waniliowy. Dokładnie wymieszać dużą drewnianą łyżką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Po tym czasie ciasto wyrobić przez około minutę, obsypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut, aż do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę wysypaną mąką, podzielić na 4 części. Z każdej części uformować wałek i  pokrój go na 7-8 plastrów. Następnie uformować z nich placki o średnicy około 12 cm, nałożyć na każdy porcję jagód, posypać je cukrem pudrem, zwinąć i uformować bułeczkę. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Odstawić na 15 minut. Piekarnik włączyć na 180 stopni. Po tym czasie bułeczki posmarować mlekiem i wstawić do piekarnika na około 12-15 minut. Upieczone jagodzianki odstawić do przestudzenia. Podane składniki na lukier wymieszać w miseczce, Lukrem polać jagodzianki.

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera