Kostka bananowa

Kostka bananowa to pyszne i efektowne ciasto, które zachwyca swoją delikatną konsystencją, bananowym aromatem i apetycznym wyglądem. Jest doskonałym wyborem na różne okazje – od codziennych spotkań przy kawie po uroczystości rodzinne.

Co potrzeba:

Ciasto kruche:

  • 100g miękkiego masła
  • 200g mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko

Masa bananowo-cytrynowa:

  • 8 bananów
  • 1 szkl. ananasów z puszki, w kawałkach
  • 3 galaretki cytrynowe
  • 3,5 szklanki wrzącej wody

Masa śmietankowa:

  • 500ml śmietanki 30%
  • 250g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 60g gorzkiej czekolady

Jak wykonać:

Składniki na ciasto wrzucić do robota i wyrobić na jednolite ciasto. Na blachę (wym. 24×24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć ciasto, ponakłuwać w kilku miejscach widelcem. Włożyć do lodówki na około 30 minut. Następnie upiec w temp. 200 stopni przez około 15 minut. Po upieczeniu odstawić do ostudzenia.

Galaretkę rozpuścić w wodzie i odłożyć do stężenia. Na upieczone ciasto wyłożyć banany, a pomiędzy mini ułożyć kawałki ananasa, wszystko zalać tężejącą galaretką. Ciasto włożyć do lodówki na około 30 min. (tak aby galaretka całkowicie stężała).

Wszystkie składniki na krem wrzucić do miksera i ubić na sztywno. Tak przygotowany krem wyłożyć na galaretkę. Na wierzch zetrzeć czekoladę. Ciasto włożyć na co najmniej dwie godziny do lodówki.

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera