Łabędzi puch

Łabędzi puch to delikatne i eleganckie ciasto, które zachwyca swoim wyglądem i subtelnym smakiem. Nazwa nawiązuje do jego lekkiej, puszystej konsystencji oraz jasnej, śnieżnobiałej kolorystyki. Ciasto o intensywnym aromacie kokosa i owocowej nucie porzeczki, uzupełnione delikatnym kremem oraz lekkim, puszystym biszkoptem.

Co potrzeba:

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Krem:

  • 750 ml mleka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 bułeczki, kajzerki
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 200 g masła

Posypka kokosowa:

  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki cukru
  • 100 g wiórków kokosowych

Nasączenie:

  • 1/2 szkl. wody, gorącej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo:

  • 1 słoiczek dżemu porzeczkowego

Jak wykonać:

     Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier, dalej ubijać. Do ubitych białek dodać żółtka, zmiksować. Kolejno dodać suche składniki, delikatnie wymieszać szpatułką. Formę do pieczenia +- 24x24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć na blachę. Piec w temp. 180 stopni przez około 30 minut. Po upieczeniu ostudzić i przekroić na dwie części.

     Bułki wymoczyć w 500ml mleka, rozgnieść widelcem i dodać wiórki kokosowe. Pozostałe mleko zagotować razem z cukrem. Kolejno dodać masę z bułkami i gotować na małym ogniu przez około 5 minut. Odstawić do ostudzenia. Miękkie masło zmiksować, dodawać po łyżce ostudzonej masy kokosowej. Składniki na nasączenie wymieszać i odstawić do ostudzenia.

Jeden blat biszkoptowy włożyć do blachy, nasączyć i posmarować dżemem. Wyłożyć 2/3 kremu i przykryć drugim blatem. Nasączyć go i wyłożyć resztę kremu. Masło rozpuścić, dodać cukier, wiórki kokosowe i chwilę mieszać. Wyłożyć na wierzch ciasta. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera