Pączki

Tradycyjne domowe drożdżowe pączki z nadzieniem. Pączki są lekkie, puszyste oraz wyrośnięte. Ciasto na maśle idealnie smakuje. Przepis na te pączki są idealne na Tłusty Czwartek.

Co potrzeba:

Ciasto na pączki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 4 żółtka jajek
  • 40 g cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 50 g masła
  • szczypta soli
  • 1 litr oleju do smażenia pączków

Składniki na lukier cytrynowy

  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 120 g  cukru pudru

Pozostałe dodatki

  • 80 g dowolnej marmolady różanej / wieloowocowej
  • posypki / migdały / wiórki kokosowe / rodzynki do dekoracji

Jak wykonać:

Rozpoczynamy od zrobienia rozczynu. Z podanych składników uszczypnąć po łyżce mąki i cukru, 3 łyżki ciepłego mleka i 25 g świeżych drożdży. Drożdże rozetrzeć z resztą składników, wymieszać dokładnie. Przykryć ściereczką i odstawić na około 15 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W misce umieścić pozostała mąkę – prawi 500 g. Dodać szczyptę soli, żółtka, roztopione masło oraz resztę cukru. Kolejno wlać pozostałe ciepłe mleka i rozczyn. Wszystko wymieszać, zacząć wyrabiać. Ciasto wyrabiać około 5-8 minut. Ciasto powinno być elastyczne, dość lepkie. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 90 minut.
Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę. Ciasto jest lepkie, dlatego trzeba lekko posypać mąką. Ciasto rozwałkować na 2,5 cm grubości, wykroić okrąg. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
Do garnka wlać olej, zacząć go nagrzewać. Pączki smażyć około 2-3 minut na stronę. Po ostudzeniu nadziać za pomocą strzykawki marmoladą, polać wcześniej przygotowanym lukrem i udekorować.

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera