Pączki
Co potrzeba:
Ciasto na pączki:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłego mleka
- 4 żółtka jajek
- 40 g cukru
- 25 g świeżych drożdży
- 50 g masła
- szczypta soli
- 1 litr oleju do smażenia pączków
Składniki na lukier cytrynowy
- 3 łyżki soku z cytryny
- 120 g cukru pudru
Pozostałe dodatki
- 80 g dowolnej marmolady różanej / wieloowocowej
- posypki / migdały / wiórki kokosowe / rodzynki do dekoracji
Jak wykonać:
Rozpoczynamy od zrobienia rozczynu. Z podanych składników uszczypnąć po łyżce mąki i cukru, 3 łyżki ciepłego mleka i 25 g świeżych drożdży. Drożdże rozetrzeć z resztą składników, wymieszać dokładnie. Przykryć ściereczką i odstawić na około 15 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W misce umieścić pozostała mąkę – prawi 500 g. Dodać szczyptę soli, żółtka, roztopione masło oraz resztę cukru. Kolejno wlać pozostałe ciepłe mleka i rozczyn. Wszystko wymieszać, zacząć wyrabiać. Ciasto wyrabiać około 5-8 minut. Ciasto powinno być elastyczne, dość lepkie. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 90 minut.
Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę. Ciasto jest lepkie, dlatego trzeba lekko posypać mąką. Ciasto rozwałkować na 2,5 cm grubości, wykroić okrąg. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
Do garnka wlać olej, zacząć go nagrzewać. Pączki smażyć około 2-3 minut na stronę. Po ostudzeniu nadziać za pomocą strzykawki marmoladą, polać wcześniej przygotowanym lukrem i udekorować.