
Co potrzeba:
- 600 g mąki pszennej
 - 30 g świeżych drożdży
 - 250 ml mleka
 - 125 g masła
 - 5 łyżek cukru
 - szczypta soli
 - 3 jajka
 - marmolada ( u mnie różana i wieloowocowa firmy Stovit)
 - jabłka ze słoika ( u mnie papierówki tegoroczne)
 - do posmarowania: 1 żółtko + 2 łyżki mleka
 

Jak wykonać:
Drożdże rozkruszyć do wysokiego pojemnika, wlać ciepłe mleko – 50 ml. Kolejno dodać łyżeczkę cukru, 3 łyżki mąki i wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 10 min.
Pozostałe mleko podgrzać i włożyć masło tak aby się roztopiło (masa powinna być lekko ciepła). Do misy robota wsypać mąkę. dodać sól, cukier, jajka, wymieszać. Następnie wlać rozczyn oraz roztopione masło w ciepłym mleku. Robot włączyć na najniższym obrocie i wyrabiać około 8-10 min. Wyrobione ciasto lekko posypać z góry mąką, przykryć ściereczką i odstawić na około 40 min. do wyrośnięcia.
W międzyczasie przygotować blachy. Gdy ciasto wyrośnie wyjąć je na stolnice, delikatnie wyrobić i podzielić na 3 części. Pierwszą część ciasta rozwałkować na okrągły placek około 30 cm i podzielić na 8 trójkątów. Na każdy nałożyć dowolne nadzienie u podstawy trójkąta i zawinąć w rogalik. Odstawić na 10 min. do podrośnięcia. Rogaliki wyłożyć na blachę i posmarować roztrzepanym z mlekiem jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 10-12 min. Po upieczeniu rogaliki można posypać cukrem pudrem bądź polać lukrem.
								
								
								
								










								








