Sernikowe serca na kruchym spodzie z galaretką truskawkową

Lekki deser bez pieczenia. Przepis idealny na Walentynki czy też na upalne dni. Delikatny w smaku. Foremki w kształcicie serca dodają uroku temu deserowi.

Co potrzeba:

Spód:

  • 100 g ciastek zbożowych bez cukru
  • 2 łyżki masła

Masa:

  • 250 g serka mascarpone
  • 1 banan
  • 100 ml gęstego jogurtu greckiego
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 1 łyżka żelatyny
  • 50 g odżywki np. o smaku ciasteczka

Galaretka:

  • 1/2 szkl. wody
  • 1 łyżka galaretki truskawkowej
  • 1 łyżka ksylitolu

Jak wykonać:

Ciastka rozkruszyć w malakserze, dodać masło zmiksować na jednolitą masę. Powstałą masą wyłożyć spód foremek. Włożyć do lodówki. Zacząć przygotowywać masę serową.

Jogurt oraz ksylitol włożyć do garnuszka i mieszając doprowadzić do wrzenia. Po zdjęciu ognia dodać żelatynę i mieszać aż do jej rozpuszczenia. Wystudzić i zblendować z pozostałymi składnikami. Przełożyć na ciasto i włożyć do lodówki.

Galaretkę rozpuścić w wodzie, dodać ksylitol, wymieszać i odstawić do ostudzenia oraz lekkiego stężenia. Kolejno wylać na masę serową i włożyć do lodówki aby całkowicie stężała.

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera