Brzoskwiniowa chmurka
Szybkie ciasto z jabłkami
Ciasto z jabłkami to prosty i pyszny wypiek. Ciasto jest wilgotne, nie za słodkie – takie w sam raz. Robi się je błyskawicznie, zawsze wychodzi. Idealnie się sprawdzi gdy goście w drodze, a nie mamy nic słodkiego do kawy bądź herbaty.
Co potrzeba:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 200 ml mleka
- 150 g cukru
- 3 jajka
- 1 łyżka cukru cukru wanilinowego
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3 jabłka
Jak wykonać:
Keksówkę wysmarować margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 180 stopni góra/dół. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na cienkie kawałki, odstawić. W misce robota utrzeć masło z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać jajka, mleko i zmiksować na jednolitą masę. Kolejno dodać mąkę, budyń, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli, zmiksować. Ciasto przełożyć do keksówki, a na wierzch powciskać jabłka. Piec 50 minut.
Źródło przepisu: