Waniliowe babeczki z bitą śmietaną

Proste i szybkie w przygotowaniu babeczki waniliowe. Delikatne i puszyste w smaku. Krem może być dowolny czy też wypełnienie babeczek, np. czekoladą, wiórkami kokosowymi czy owocami.

Co potrzeba:

Ciasto (na 12 babeczek):

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1 szkl. mleka

Krem:

  • 250 ml śmietany 30%
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan-fix

 

 

Jak wykonać:

Suche składniki wymieszać w jednej misce. Do suchych składników dodać pozostałe, mokre, delikatnie wymieszać. Blaszkę na muffinki wyłożyć papierowymi papilotkami. Ciasto wyłożyć tak do 3/4 wysokości papilotek. Piec w nagrzanym piekarniku na 180 stopni przez około 25 minut.

W międzyczasie robimy krem. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier oraz śmietan-fix, ponownie ubijamy.

Upieczone i ostudzone babeczki dekorujemy bitą śmietaną i dowolną posypką czy koralikami.

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera