Bułeczki Cynamonowe – Cinnamon Rolls

Znane pod rożnymi nazwami – bułeczki cynamonowe, cynamonki drożdżowe czy też cinnamon rolls. To pyszne, łatwe w wykonaniu o pięknym zapachu rollsy. Dzięki zawartości masła są delikatne. lekkie i puszyste, a przy tym smakują obłędnie.

Co potrzeba:

Ciasto:

  • 250 ml ciepłego mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 70 g miękkiego masła
  • do posmarowania: 1 jajko + 2 łyżki mleka

Nadzienie:

  • 70 g masła
  • 20 g cynamonu w proszku
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • skórka starta z 1/2 cytryny

Lukier:

  • sok z 1 cytryny
  • ok. 1 i 1/2 szklanki cukru pudru

Jak wykonać:

Drożdże rozkruszyć w małym naczyniu, dodać cukier, łyżkę mąki oraz 50 ml ciepłego mleka, wymieszać. Drożdże odstawić do wyrośnięcia na około 10 minut w ciepłe miejsce.
Mąkę wsypać do miski, dodać sól i cukier, wymieszać. Kolejno dodać rozczyn i resztę ciepłego mleka. Wymieszać całość łyżką. Następnie dodać jajka i żółtka, wyrabiać ciasto. Na koniec dodać masło i dalej wyrabiać ciasto aż będzie gładkie i sprężyste. Odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Nadzienie przygotować z podanych składników, wszystko dokładnie wymieszać.
Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć je na stolnicę, podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na placek o wymiarach +- 30 cm x 30cm. Wyłożyć nadzienie. Zwinąć w roladkę i pokroić na plastry o grubości około 2 cm. Wyłożyć na blaszkę w odstępach. Kolejno odstawić do wyrośnięcia na 40 min. Po tym czasie bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec w temp. 180 stopni przez około 20 min. Po upieczeniu polać lukrem.

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera