Kruche ciasto z pianką budyniową i czereśniami

Proste, kruche ciasto z czereśniami z delikatną pianką budyniową. Ciasto proste w przygotowaniu. Robi się je w mgnieniu oka, a smakuje niesamowicie. Niby proste, a takie dobre. Czereśnie można zamienić spokojnie na inne owoce, np. truskawki czy maliny. 

Co potrzeba:

Ciasto:

  • 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 5 żółtek 
  • szczypta soli
Pianka budyniowa:
  • 5 białek 
  • 100 ml oleju
  • ok. 3/4 szkl. cukru
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru (po 40 g)
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • ok. 500 g czereśni
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Jak wykonać:

Wszystkie podane składniki na ciasto zagniatamy i dzielimy w proporcji 2:3. Każdą część ciasta owijamy folia spożywczą i wkładamy na min. 30 minut do lodówki. Blaszkę o wymiarach 20x30cm wykładamy papierem do pieczenia. Z lodówki wyciągamy większą część ciasta wylepiamy przygotowaną blaszkę, nakłuwamy widelcem. Wkładamy na 10-15 min. do nagrzanego piekarnika na 180 stopni.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy cukier puder i dalej ubijamy. Następnie dodajemy proszek budyniowy i powoli wlewamy olej, ciągle miksując. Powstałą masę wykładamy na wcześniej podpieczony spód.
Czereśnie myjemy, drylujemy, kroimy na pół. Można lekko podsypać mąką ziemniaczaną.
Czereśnie wykładamy na masę. Na wierzch ścieramy na tarce o dużych oczkach pozostałą część ciasta. Piec w temp. 180 stopni przez około 35 minut.
Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera