Muffinki z borówkami

Goście w drodze, a Ty nieprzygotowana/y? To idealny przepis dla Ciebie! Mega wilgotne i puszyste muffiny z borówkami. Proste w przygotowaniu i smakują wyśmienicie.

Co potrzeba:

  • 2/3 szkl. cukru
  • 1 jajko
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1/3 szkl. mleka
  • 1 i 1/4 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 szkl. jogurtu naturalnego
  • 1 szkl. borówek
  • opcjonalnie 4 krople aromatu o smaku orzechów laskowych

Jak wykonać:

Umyć borówki. Składniki suche wymieszać w misce. Natomiast składniki mokre, oprócz jogurtu wymieszać w drugiej misce.  Do mokrych składników dodać suche, wymieszać. Następnie do masy dodać jogurt i ponownie wymieszać. A na koniec dodać borówki, zostawiając parę do włożenia na wierzch ciasta. Blachę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami. Ciasto wlać do 2/3 wysokości, a na wierzch delikatnie wcisnąć pozostawione borówki. Piec w temp. 160 stopni przez około 20-25 min. Wystudzone babeczki można posypać cukrem pudrem.

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera